Ontwikkelingshulp voor ondernemers in Zuid-Afrika

 

Ikhelpjeondernemen maakt bij het genereren van omzet krediet vrij voor ondernemersprojecten in Afrika. Dit doen wij door actief projecten te steunen van de Stichting Kwasa. Een voorbeeld van een project dat wij ondersteunen is “Siyandiswa start een groentetuin” van Siyandiswa Hlomedlini.

Siyandiswa wil graag starten met twee kleine bedrijfjes. Ze wil groenten en fruit in haar tuin gaan telen en die in haar dorp verkopen. Daarnaast wil ze graag kippen gaan houden om de eieren en de kippen zelf te verkopen. Zo kan ze financieel voor zichzelf gaan zorgen en de nodige verbeteringen aan haar huis aanbrengen. Siyandiswa leeft nu van de €92,- die ze maandelijks van haar kinderen krijgt. Ze heeft geen man meer. Vroeger is ze nooit verder gekomen dan groep 6, omdat haar ouders geen geld meer hadden om haar naar school te laten gaan.

Siyandiswa zal starten met vier cursussen: rekenen, Engels, boekhouden en ondernemerschap. Optioneel krijg zij eerst een cursus lezen en schrijven. Zodra alle cursussen met goed gevolg zijn afgerond, wordt Siyandiswa begeleid om een klein businessplan te schrijven.

Vervolgens krijgt Siyandiswa als nieuwe ondernemer ongeveer €220,- om daadwerkelijk haar onderneming te starten. Tijdens het eerste jaar wordt zij intensief geholpen om het bedrijfje een vliegende start te geven. Als ondernemer moet Siyandiswa in het eerste jaar maandelijks 1/12 van het microkrediet terug betalen. Dit geld wordt weer gebruikt voor nieuwe microkrediet initiatieven. Zo zal zij na een jaar al schuldenvrij zijn.

%

ikhelpjeondernemen heeft 100 procent van de groentetuin van Siyandiswa Hlomedlini gefinancierd

Statistieken laten zien dat het inkomen van nieuwe ondernemers in deze regio met 254% is toegenomen na een jaar en dat gemiddeld zo’n 6 mensen direct profiteren van deze inkomsten (vaak de gezinsleden). Het geven van microkredieten is dus van levensbelang voor deze mensen. Wanneer zij financieel zelfstandig worden, betekent dit een grote verbetering voor de kwaliteit van leven. De Lujisweni Microfinance Group biedt bewoners van de Oostkaap deze kans.

https://www.kwasa.nl/projecten/siyandiswa-start-een-groentetuin

Kansarme ondernemers waar wij nu een verschil voor maken

%

40 procent van de ondernemersdroom van Nomarussia is gefinancierd

%

15 procent van de ondernemersdroom van Segametsi is gefinancierd

%

8 procent van de ondernemersdroom van Tikoso is gefinancierd